Tollgaarden – et ærverdig bygg løftet frem i tiden

helse

19. desember 2024

Mellom togskinnene som fører inn til Oslo S og Oslo bussterminal ligger Tollgaarden. Et nærmere 100 år gammelt historisk bygg som er løftet inn i fremtiden. Bygget stod ferdig i 1926, og har nå blitt rehabilitert og gjort om til et moderne sted for næring, med kontorer for utleie, restauranter og kafé, og nesten alle byggets lokaler er nå også fylt. Med sin sentrale beliggenhet har Tollgaarden blitt et godt bidrag til Oslokjernens byliv. Det er nettopp det som har vært Entras ambisjon - å løfte bygget frem fra historien og samtidig bidra til å skape et nytt, livlig og urbant område i Oslo.

I tospann

Frode O. Storløkken og Jørgen Bartnes har delt prosjektlederrollen i dette prosjektet, hvor Metier har stått for prosjektledelsen på vegne av byggherre Entra. Begge har en solid faglig bakgrunn og har utgjort et faglig sterkt team. Det har vært verdifullt i et komplekst rehabiliteringsprosjekt som det Tollgaarden har vært.

– Vi har forskjellige bakgrunner som på mange måter komplementerer hverandre, forteller Jørgen.

Jørgen er utdannet sivilingeniør og har jobbet med alt fra miljø, sikkerhet, olje og gass til nå prosjektledelse. Han har vært hovedansvarlig prosjektleder i dette prosjektet. Frode er også sivilingeniør med en primært byggfaglig erfaringsbakgrunn, hvor han har vært i byggebransjen hele sin yrkesaktive karriere – snart 30 år.

– For oss er det trygt og godt å ha med eksterne prosjektledere som er godt motivert, kompetente og har kapasitet til å løse prosjektet i tråd med våre ønsker og behov, sier Inger Aas, prosjektansvarlig hos Entra. Dette prosjektet er et viktig bidrag i områdeutviklingen rundt Oslo S. For en så sentral eiendom som Tollgaarden er prosjektledelsen en nøkkelrolle i dialogen med entreprenør, kunder og myndigheter.

Entra bærer bygg inn i fremtiden

Entra har bygget og rehabilitert noen av landets fremste miljøbygg. Deres overordnede mål er å fortsette denne reisen. Det å bidra i utvikling og gjennomføring av bærekraftige prosjekter, enten det er ved å sørge for at nybygg bygges på best mulig måte eller å rehabilitere eldre bygg og dermed gjøre de rustet for fremtiden, er også et av Metiers hovedsatsningsområder. Tollgaarden er altså også et viktig prosjekt for begge.

– Det er et godt miljøtiltak å ta vare på de byggene som allerede er bygget, forteller Frode. Vi vil bidra med å sørge for at vi får mest mulig ut av de arealene som allerede er der. Ved å benytte seg av veggene som allerede er reist, spares en god del av klima- og miljøfotavtrykket som rivning og bygging av nytt bygg vil medføre.

Et lager har blitt byperle

Prosjektet har holdt et høyt fokus på bevaring og ombruk. Dette, i tillegg til et redusert fotavtrykk, bidrar til at man tar vare på byggets historie og den identiteten det allerede sitter med.

Tollgaarden var bygget som fortollingssted og lager for varer som kom med jernbanen. Dette, sammen med byggets alder, gjør at det er et delvis fredet bygg. Det skal ikke være en hemmelighet at rehabilitering av eldre, fredede bygg byr på noen utfordringer.

Det gamle tollageret er 140 meter langt, 20 meter bredt og 6 etasjer høyt, med store betongsøyler og heissjakter spredt utover. Fasaden på bygget og enkelte arealer innvendig er altså fredet. Det er lett å forstå hvordan det å transformere bygget til et effektivt kontorbygg har vært en utfordring.

– Det er forskjell på fredet og vernet med henhold til hva en får dispensasjoner til å gjøre. Arkitekt og Byantikvar er viktige i disse avklaringsprosessene, forteller Jørgen. Det beste for alle bygg, er å bli brukt. Derfor har tilretteleggingen for hva leietakere har ønsket innenfor rammene for fredningen vært et stadig diskusjonstema for å løse et bygg som er viktig for Oslo by.

Strenge krav til miljøsertifiserting

Tollgaarden er sertifisert i henhold til BREEAM-NOR Very Good, som betyr at prosjektet tilfredsstiller en del miljø- og bærekraftsprinsipper. I tillegg er det ambisjoner om at bygget skal sertifiseres som BREEAM Excellent In Use, en sertifisering som setter søkelys på driften av bygget, og hvordan dette er satt opp på en mest mulig bærekraftig måte.

LES OGSÅ: Hvordan går du frem for å BREEAM-sertifisere prosjektet ditt?

Entra og prosjektet har også hatt en systematisk miljøoppfølging i byggefasen, som er tatt med inn i driftsfasen. Nærheten til Norges største kollektivknutepunkt, ny innendørs sykkelparkering med 220 plasser i tillegg til 60 plasser utendørs, samt optimal regulering av oppvarming, kjøling, belysning og liknende, er også faktorer som bidrar til at bygget legger til rette for miljøvennlig bruk.

Om byggherre Entra og Tollgaaarden

Entras forretningsidé er å utvikle, leie ut og forvalte attraktive og miljøledende lokaler, samt utøve aktiv porteføljeforvaltning med kjøp og salg av eiendommer. Selskapets forretningsstrategi er å være ledende på kundeopplevd kvalitet, levere lønnsom vekst og å være miljøledende i bransjen. Entras strategiske satsningsområder er Oslo og omegn, Bergen og enkelte andre steder.

Rehabiliteringen av Tollgaarden ble ferdigstilt i slutten av 2023, og det er nå gjennomført en systematisk prøvedrift for å optimalisere all styring og drift. Blant leietakerne finner vi en av Norges største matprodusenter, Nortura, samt Amedia – Norges nest største mediekonsern. Både Husbanken og Rejlers er også leietakere. 4Service er serviceleverandør med drift av personalrestauranten, samt egen kafé og spisested, som er åpen for publikum. Det er altså bare ca. 1000 kvadratmeter av de flotte kontorarealene som ikke er leid ut. Tollgaarden er også koblet sammen med nabobygget S15B for bl.a. felles bruk av personalrestauranten og møtefasiliteter.

Du kan lese mer om Entra og Schweigaardsgate 15 her.

Har du lest?

Disse bygger morgendagens sykehus

Disse bygger morgendagens sykehus

Når fremtidens sykehus skal bygges er det mye på spill. Vi bygger sykehus for å møte komplekse behov, også behov vi i dag ikke vet hva er. Ofte blir sykehusprosjekter utført mens de er operativ drift. Den som sikrer at prosjektet går på skinner er prosjektlederen,...

Vellykket sertifiseringssermoni hos Forsvarsmateriell

Vellykket sertifiseringssermoni hos Forsvarsmateriell

Den 12. juni markerte vi en viktig milepæl hos Forsvarsmateriell med en sertifiseringsseremoni for første gruppe på PRINSIX utdanningsprogram for i år etter inngåelse av ny rammeavtale. I løpet av det siste året har 26 deltakere gjennomført utdanningen, som har gitt...

Yara satser stort på kompetanseutvikling innen prosjektledelse

Yara satser stort på kompetanseutvikling innen prosjektledelse

Yara, en global aktør innen planteernæring, har tatt et betydelig skritt for å sikre fremtidig suksess ved å lansere et e-læringsprogram i prosjektledelse. Programmet er utviklet i samarbeid med Metier og en referansegruppe med Yara-ansatte fra hele verden. Målet med...