Aashild Baasen har vært en pionér med betydingsfulle lederroller som sivilingeniør i byggenæringen. Nå ønsker hun å videreformidle det hun har lært, og har et ekstra engasjement for kvinnelige ledere i næringen.
– Det er viktig for meg at kvinner også skal få det til der de er underrepresentert, sier Aashild.
I løpet av sine 44 år i bransjen har hun jobbet for å bidra til å bygge opp og heie på andre.
Aashild jobber som prosjektleder i Construction-divisjonen i Metier. Her leder hun blant annet store bygge- og rehabiliteringsprosjekter. At det var dette hun skulle jobbe med var i utgangspunktet ikke planen.
God blanding av interesser og tilfeldigheter
Interesser, engasjementet for å arbeide med mennesker og litt tilfeldigheter har formet Aashilds karriere. Hun var glad i realfag, matte og fysikk, og søkte seg egentlig til teoretisk fysikk i Trondheim. Likevel endte hun med å utdanne seg innen byggfag på 70-tallet.
– Jeg kom ikke inn på førstevalget, men fikk plass på byggfag, og valgte å gå den retningen, selv etter at jeg senere fikk sjansen til å bytte. Der tok jeg «hele «konstruksjonspakka», med diplom i akustikk.
– Tanken bak akustikkvalget var at jeg ville jobbe med noe som har betydning for folk. Enten det var å få god akustikk i et rom, eller dempe ytre støykilder, så har det stor innvirkning på hvordan folk opplever lydforhold.
Den første jobben Aashild fikk etter studieløpet var som akustiker i Multiconsult i 1981. Der ble hun værende som rådgiver i akustikkavdelingen frem til hun tok over som leder av avdelingen i 88. Da var hun knappe 31 år.
I det som var et mannsdominert miljø ledet hun flere som var eldre enn henne. Hun fikk sansen for personalansvar og ledelse, noe som har fulgt henne i resten av karrieren.
Les også:: Kjersti Hallingstad: – Det er ikke likegyldig for meg hva slags bygg jeg bygger
Hva kjennetegner en god prosjektleder?
I 2001 etterutdannet Aashild seg innen endringsledelse. Det fikk hun nytte av som regionsleder for Multiconsult for Buskerud, Vestfold og Telemark. Herfra gikk karrieren blant annet innom en rolle som administrerende direktør i Høyer Finseth (senere kjøpt opp av WSP)
I 2015 begynte hun i OEC, som ble kjøpt opp og integrert med Metier i 2018. Her hos oss har hun blitt siden.
– Jeg kunne tenke meg et taktskifte. Prosjektledelse syntes jeg var interessant: da kunne jeg ikke bare bidra bare med fagkunnskap, men også ledelseskompetansen min.
Ifølge Aashild bør en prosjektleder være glad i å jobbe med mennesker.
– Det er en komplisert lederjobb på lik linje med å lede en bedrift. Du leder et stort antall mennesker gjennom en komplisert prosess over mange år. Det å ha interesse for ledelse som fag, kanskje også litt psykologi og kommunikasjon, er en stor fordel.
– Jeg har også tro på at mye viktig skjer over en kaffekopp mellom prosjektleder, entreprenør og rådgiver.
Brenner for å dele kunnskap og skape fremtidens ledere
I Metier er vi opptatt av å fostre en kultur hvor vi deler kunnskap og erfaring. Uansett hvor du er i karrieren så blir du ivaretatt i et høykompetent fagmiljø som setter lærevilje og erfaringsdeling høyt. Aashild er en av våre kolleger som sørger for det, og hun vet hva hun synes er viktig når hun er mentor for en ny prosjektleder.
– Jeg mener det er tre ting som er viktig når man er ny som prosjektleder. Først, kompetanse i å bruke gode prosjektstyringsverktøy og -systemer. Så en opplæring i prosjektlederrollen og hva som forventes av oss. Og til slutt ledelsesopplæring: hvem er du som leder og hva er riktig stil for deg?
Stort ansvar som prosjektleder på byggherresiden
For å utvikle folk til å bli solide prosjektledere som kan stå trygt i et milliardprosjekter må man lære seg prosjektledelsesfaget – på papiret og i praksis. Derfor går prosjektlederne i Construction som oftest inn i oppdrag i team bestående av seniorer og juniorer sammen.
– Med interesse for mennesker og erfaring forstår man at en ikke skal sitte og løse dette prosjektet alene. Man må finne gode måter å jobbe sammen med andre, både i prosjektledelsen og i byggeprosjektet for øvrig.
På den måten støtter kollegene hverandre, og juniorressursen har mulighet til å lære av noen med lengre erfaring og mer kompetanse.
– Vi jobber med store oppdrag som er kostnadskrevende for kunden. Når du kommer inn i et prosjekt kan det oppleves overveldende: du må forstå fullmakter, mandater, organisasjonen og interessentene. Det lærer du ikke i ingeniørutdannelsen, sier Aashild.
– Vi kan ikke bare si “vær så god, her har du en prosjektmodell” og sende nyansatte ut i store prosjekter. Ja, vi skal passe på tid, kost, kvalitet og HMS, men håndtering av menneskene er utrolig viktig. Vi som erfarne bør videreformidle det som er verdt å videreformidle om rollen, ledelse og organisasjonen.
Engasjerte mennesker med en genuin interesse for å dele kunnskap, er både gode kolleger og viktige mentorer for enkeltpersoner. De tilfører også betydelig verdi. Uten personer som Aashild, som tar ansvar for både eget arbeid og andres utvikling, ville vi sett mange flere eksempler på prosjekter som ikke lykkes.