Bidrar mot det grønne skiftet gjennom god prosjektledelse

Linda Helen Remseth jobber som prosjektleder i vår divisjon Construction. Her er hun inne i prosjekter innenfor industri, og hovedsaklig jobber hun i fornybar-sektoren. Blant annet har Linda hatt ansvar for kvalitet- og risikostyring i Brevik CSS-prosjektet, og de siste to årene har hun også hatt flere ulike ansvarsområder i FREYR Battery. Med en utdannelse innenfor kjemi, og en bred erfaring fra komplekse, tverrfaglige prosjekter, har Linda mye god kunnskap å dele.

Kvinnedagen har gitt oss en god anledning til å bli bedre kjent med vår kollega. Her kan du lese mer om hvilke råd Linda vil gi yngre prosjektledere på vei inn i arbeidslivet, hva hun opplever som givende i sin hverdag, og hva hun som erfaren prosjektleder mener vi kan gjøre mer av i bransjen for å legge til rette for inkludering.

Hvordan var veien din til oss i Metier?

Jeg har jobbet med ledelse av komplekse, tverrfaglige prosjekter innenfor energi, olje og gass, kjemisk og farmasøytisk industri mesteparten av min karriere. Når jeg var på jakt etter nye utfordringer innenfor teknologi- og prosjektledelse, helst i fornybar-sektoren, var Metier et naturlig valg for meg.

Planen var ikke å jobbe med prosjektledelse fra start av, men jeg har jobbet med teknologi- og prosjektledelse hele veien til nå og trives veldig godt med det. Jeg synes det er spesielt interessant å jobbe i skjæringspunktet mellom ledelse og teknologiutvikling. Som prosjektleder får du litt av begge deler fordi du skal lede et team mot en vellykket leveranse av et produkt . Lederbiten i det hele har fått mer og mer plass hos meg. Fokuset på leveranser kan fort ta overhånd, og da glemmer man lett menneskene i det. Kommunikasjon, ledelse og et velfungerende team er viktige suksessfaktorer for prosjekter.

Kunne du tenke deg å jobbe med komplekse prosjekter? Da kan du lese mer om vår divisjon Construction her.

Hvorfor er arbeidet du gjør viktig, og hva betyr dette for deg personlig?

God prosjektledelse bidrar til verdiskaping gjennom vellykkede prosjekter. Jeg blir ekstra motivert av å jobbe i team med utvikling av ny teknologi i prosjekter med stor nytteverdi for samfunnet. Og det er spesielt tilfredsstillende å få til noe sammen som et team.

Prosjektlederfaget kan tidvis bli undervurdert fordi mange tenker på det som en administrativ rolle. En del av «kampen» i oppdrag blir da å overbevise folk om at god og riktig kompetanse her faktisk utgjør en forskjell. Og det er gjerne ledelsen som må overbevises.

Har du noen råd du ville gitt ditt yngre selv?

Stol på deg selv, din kompetanse og magefølelse. Som kvinner kan vi nok bli flinkere til å selge oss inn, for vi kan ofte mer enn vi tør å flagge. Du skal tørre å stå for noe, og å ta risiko. Om du tar noen sjanser kommer du som regel også litt lengre.

Omgi deg med folk som støtter deg. Det gir deg mulighet til å tørre å feile. Det er det du lærer mest av. Det betyr ikke at de skal passe på deg, men at de har ryggen din om det skjærer seg. De legger til rette for at du kan gå utenfor boksen.

Har du et kvinnelig forbilde?

Det er mange kvinner som inspirerer meg, både gjennom jobb og på privaten. Som kjemiker av utdannelse er Marie Curie blant de første jeg kommer på. Hun var polsk-fransk kjemiker og fysiker som forsket på radioaktivitet. Hun var også den første kvinnelige nobelprisvinneren, samt den første personen og eneste kvinnen som har vunnet to nobelpriser. I tillegg er dette innenfor to ulike felt – fysikk og kjemi. Curie var også den første kvinnelige professoren ved universitetet i Paris.

Om årets kvinnedag-tema

Temaet for årets internasjonale kvinnedag er «Embrace Equity». Vi tolker det i retning av å omfavne forskjeller og nødvendighet for tilretteleggelse. Hvordan opplever du dette i konsulentbransjen? Hva er det bransjen gjør riktig, og hva mer kan gjøres?

De fleste bransjer har forbedringspotensialer når det gjelder både mangfold, inkludering og like muligheter for å lykkes. Også konsulentbransjen – selv om det har vært en sterk positiv utvikling i Norge de senere årene.

En utfordring på arbeidsplassen kan være at man som kvinne er utestengt fra noen ting uten at vi vet det, fordi man ikke er en del av «gutteklubben». Det må organisasjoner passe seg for. I Metier har vi en god del tiltak som bidrar til å hindre dette. Vi har fagsamlinger, sport og fritid, og andre sosiale arrangementer. Det bidrar til økt fellesskap og deling av kunnskap. Det er inkluderende, og man blir kjent på tvers. Det er en viktig faktor til at man trives og blir på en arbeidsplass.

Konsulentbransjen er kjent for å være en bransje der balanse mellom arbeidsliv og privatliv er en utfordring. Her er det nok potensiale for forbedring for de fleste når det kommer til å legge til rette for en arbeidsbelastning, arbeidstidsordninger, bonusordninger og liknende som ikke bidrar til å øke ulikheter eller gir ulike muligheter på tvers av kjønn og livssituasjon. Vi i Metier er kommet et godt stykke på vei, men vi kan alltid bli bedre.

Vi må også fronte likestilling når vi har med kunder å gjøre. Vi kan gjøre vårt for å påvirke andre bransjer i en positiv retning. Det er jo en del av vår visjon – å ha en positiv innvirkning på samfunnet vi er en del av.

Bli bedre kjent med flere av våre kvinnelige medarbeidere her.

Bli med å gjøre endring mulig

Vi løser utfordringer som betyr noe. Hos oss kan du være med på å utvikle, og endre virksomheter, prosesser – faktisk hele samfunnet vi lever i. Det å skape varige verdier, for flest mulig mennesker, på en bærekraftig måte, er det som driver oss. For å få til det trenger vi deg. 

Les mer om oss og våre muligheter her.

Konsulent i Metier