Skaper ringvirkninger med kompetanseheving

Erika Carlsten Rodriguez er team leader i vår divisjon Academy & Project Systems. Teamet Erika leder jobber med kompetanse- og virksomhetsutvikling. De gir kundene verdi - både i form av kompetanse for menneskene som jobber i prosjekter, og for organisasjonene bak. Det å utvikle seg og bygge kompetanse innenfor prosjektfaget er veldig aktuelt og verdifullt på alle nivåer.

Selv om det kanskje var tilfeldigheter som gjorde at hun havnet der hun er nå, er det klart at Erika også er på helt riktig plass; et sted der hun kan gjøre en reel forskjell for mange - både organisasjoner og enkeltmennesker. I forbindelse med årets kvinnedag har vi tatt en prat med Erika, for å høre litt mer om hvem hun er, hva hun setter pris på med arbeidet hun gjør, og hva hennes tips er for yngre kvinner (og menn) på vei inn i arbeidslivet.

Hvordan havnet du hos oss i Metier?

Det er litt tilfeldigheter som har ført til at jeg er der jeg er. Samtidig er jeg veldig glad for at jeg er der jeg er. Jeg er jo egentlig utdannet statsviter. Men jeg hadde et ønske om å jobbe med mennesker og kompetanseutvikling. Prosjektfaget var spennende. Det er veldig overførbart og «direkte brukbart» i motsetning til studieretningen jeg valgte, som er mye mer teoretisk. Og så er jeg veldig glad i settinger der man jobber med team og måloppnåelse. Det er givende å hjelpe folk med å nå sine mål og å gjøre en forskjell. Det er kanskje et samfunnsengasjement hos meg som har blødd over i dette.

Kunne du tenke deg å jobbe hos oss? Du kan bli mer kjent med oss ved å trykke her.

Hva er det mest nyttige du har gjort for å fremme din karriere?

Det å ha et fokus på kontinuerlig læring har hjulpet meg. Jeg prøver å se på alt som en mulighet for å lære noe nytt. Utfordringer og motstand er en mulighet for å lære noe nytt. Om du har et mindset som gjør at du ser på hver situasjon som en mulighet for å lære, så vil du bli mindre redd for å gjøre feil, for å ikke kunne ting, og for hva andre synes. Du blir også bedre rustet for å takle kritikk.

Har du en hobby eller noe du gjør på fritiden?

Nå når jeg har små barn har jeg ikke så mye tid til det, men jeg pleide å drive mye med frivillig arbeid tidligere. Det ga meg en viktig forståelse for samholdet og verden rundt meg. Det er noe jeg virkelig håper at jeg får tid til å fortsette med en dag når barna blir større. Det er lett å havne i en tralt der man bare går frem og tilbake fra jobb, og henting i skole og barnehage. Frivillig arbeid setter ting i perspektiv, og du lærer utrolig mye ved å møte mennesker som har en veldig ulik bakgrunn fra det du selv har.

Har du noen råd du ville gitt ditt yngre selv?

Jeg tror jeg ville minnet henne på at det meste går over. Og med det mener jeg både det positive og det negative. Det er det jeg prøver å minne meg selv på i motgang, men også i medvind. Det låter kanskje pessimistisk; at det positive skal gå over. Men alt er i konstant forandring, så det er smart å holde en balanse i livet. Når man er yngre, er den følelsesmessige berg- og dalbanen også så bratt. Når man er eldre og har flere erfaringer blir det litt enklere å forstå og takle følelsene.

Har du et kvinnelig forbilde?

Jeg tenker kanskje ikke på henne som et «forbilde», men jeg liker veldig godt Patti Smith som person. Hun ser nok ikke på seg selv som en aktivist, men hun har alltid tatt valg på basis av hva hun mener er riktig. Hennes budskap er tydelig, uten at hun gjør så mye ut av det. Hun viser både styrke og sårbarhet i alt hun gjør, og jeg liker engasjementet hennes for fred, rettigheter og miljø. Hun møter kritikk med forståelse, og et ønske om å lære mer.

Om årets kvinnedag-tema

Temaet for årets internasjonale kvinnedag er «Embrace Equity». Vi tolker det i retning av å omfavne forskjeller og nødvendigheten for tilretteleggelse. Vi kan også tolke det mot at vi skal omfavne vår kompetanse, eller omfavne inkludering. Hvordan opplever du dette i bransjen du er en del av? Hva er det vi gjør riktig, og hva mer kan gjøres?

Dette synes jeg er litt vanskelig å svare på. Man kan legge seg på mange nivåer og dette er nok noe man må takle på både et høyt og et “lavt” nivå. Som bransje gjør vi mye bra, men vi kan likevel gjøre veldig mye mer. En viktig del av det å fokusere på Equity er inkludering, og det å “se alle” og ha en forståelse for hvilke forutsetninger de du møter har, og hvor de faktisk vil. Hvis du har et genuint ønske om å forstå og hjelpe de du møter, så tenker jeg at “Embrace Equity” vil komme naturlig. Som arbeidsplass tenker jeg at det er viktig å fokusere på at mangfold og forskjeller er det som mange ganger skaper et dynamisk, innovativt og produktivt arbeidsmiljø.

Bli bedre kjent med fler av våre kolleger her.

Bli med å gjøre endring mulig

Vi løser utfordringer som betyr noe. Hos oss kan du være med på å utvikle, og endre virksomheter, prosesser – faktisk hele samfunnet vi lever i. Det å skape varige verdier, for flest mulig mennesker, på en bærekraftig måte, er det som driver oss. For å få til det trenger vi deg. 

Les mer om oss og våre muligheter her.

Konsulent i Metier