Alltid på jakt etter nye utfordringer som betyr noe

Chau Bui er en av våre dyktige kolleger i vår divisjon Digital. Med en strålende karriere som prosjekt og programleder, er ikke Chau redd for å begi seg ut på noe nytt. Nå har hun også styrt karrieren i en ny retning. Som personalleder og ansvarlig for  Graduate programmet – en ny satsning for divisjonen, tar Chau en aktiv del i utviklingen av Metier Digital. 

I forbindelse med årets kvinnedag har vi hatt muligheten til å bli litt bedre kjent med Chau. Her kan du lese mer om hva som driver henne, og hvordan tidligere erfaringer preger hennes måte å møte nye utfordringer i hverdagen.

Kan du nevne noen høydepunkter du har hatt hittil i din karriere?

Jeg føler meg fortsatt ung, selv om det er en stund siden jeg begynte å jobbe. Så det føles litt rart å skulle påpeke høydepunkter alt nå. Men, jeg har en ting jeg tenker tilbake på hver gang jeg møter en utfordring, og det er et program jeg hadde ansvar for hos min gamle arbeidsgiver.

Da jeg fikk det ansvaret husker jeg at jeg våknet med hodepine og mareritt fordi jeg trodde det var umulig å gjennomføre. Jeg hadde kun vært i sykehusprosjekter, og dette var et helt nytt felt; bank og finans. Programmet var helt ukjent for meg, og på en helt annen skala når det kommer til størrelse og budsjett. Og jeg leverte!

Nå tenker jeg at hvis jeg klarte det, så klarer jeg alt annet også. Den erfaringen gjør at jeg overlever utfordringer jeg aldri har vært borti før. Det er på mange måter et anker for meg i mitt daglige arbeid.

Kunne du tenke deg å jobbe med digitalisering i Metier? Les mer her.

Hvilke råd ville du gitt ditt yngre selv?

Jeg husker at jeg var mer stressa for å gjøre feil da jeg var yngre. Jeg var kanskje litt vel «ordentlig» - nå er jeg ikke det lengre.

Jeg har lært meg at det å gjøre en god jobb ikke nødvendigvis betyr at du skal jobbe for hardt. Det er jo noe som heter «work smart, not hard». Det er i orden å finne noen snarveier iblant – alt trengs ikke alltid å gjøres strengt etter boka. Man skal selvfølgelig følge retningslinjer og prosesser, men det finnes alltid unntak. Oppsummert: Pust med magen, det er ikke farlig å gjøre feil. Du lærer masse av å gjøre feil.

Hva er det nyttigste du har gjort for å fremme din karriere?

Jeg har egentlig aldri vært typen som tenker at jeg må fremme min karriere. Det er mange som er veldig ambisiøse, og det er ikke noe galt i det. Selv tenker jeg ikke på å klatre oppover på «rangstigen».

Jeg tenker neste prosjekt, neste utfordring. Det er ikke slik at jeg trenger å toppe det jeg har gjort tidligere. Jeg vil heller prøve noe nytt. Og da er ikke tittel så viktig. Jeg er kanskje litt rastløs av meg, og jeg er veldig nysgjerrig. Her føler jeg at Metier ser meg. Her kan jeg påvirke og se resultater av det jeg gjør på en veldig direkte måte – sånn som nå når jeg fikk tilbud om en ny rolle.

Har du et kvinnelig forbilde – en dame du ser opp til?

Mormor. Hun er rå. Hvis jeg skulle vært noen andre ville jeg vært henne. Hun har født 7 barn og mistet 3 av dem. Likevel har hun alltid vært så sterk, tatt vare på andre og satt seg selv sist i køen.

Mormor har alltid vært så snill, og stått på for ungene sine. Det har påvirket meg på sikt. Jeg har alltid sett opp til henne selv om hun har bodd i Vietnam og jeg her. I Vietnam har kulturen vært slik at guttene i familien er de som får gå på skole. Men mormor ville at døtrene hennes også skulle få en utdannelse. Så mamma fikk høyere utdanning. Sånt blir jeg så imponert over. Hun har stått på for døtrene sine.

Og hun lot mamma dra med pappa ut i havet på en båt da de flyktet fra Vietnam etter krigen. Så hun har mistet tre barn uten å bli overbeskyttende overfor de resterende – hun lar det stå til og er samtidig full av kjærlighet.

Om årets kvinnedag-tema

Temaet for årets internasjonale kvinnedag er «Embrace Equity». Vi tolker det i retning av å omfavne forskjeller og nødvendigheten for tilretteleggelse. Hvordan opplever du dette i konsulentbransjen? Hva er det vi i bransjen gjør riktig, og hva mer kan gjøres?

Jeg tenker noen ganger på hvorfor vi ikke ser så mange damer i toppledelse, og selv om dette selvfølgelig er sammensatt, så tror jeg at mange kvinner velger å ikke klatre. Da tar jeg utgangspunkt i min egen erfaring.

Hvorfor vil ikke jeg klatre? Jeg har jo venninner som har gjort det. Og jeg er ikke redd for å ikke klare det. Men jeg er redd for å miste tiden min med venner og familie. Som leder på et visst nivå er du nødt til å være på i en ganske mye større grad enn jeg og mange av mine kolleger behøver. Og det er nok et slags verdivalg jeg har gjort når jeg ikke vil klatre til toppen. Jeg vurderer egen fritid, mental fritid og tid utenfor jobb som såpass viktig for meg. Uten at det skal være en avgjørende faktor for andre, selvfølgelig. Det er ingen ting galt i å ville nå høyt.

Bli bedre kjent med flere av våre medarbeidere her.

Bli med å gjøre endring mulig

Vi løser utfordringer som betyr noe. Hos oss kan du være med på å utvikle, og endre virksomheter, prosesser – faktisk hele samfunnet vi lever i. Det å skape varige verdier, for flest mulig mennesker, på en bærekraftig måte, er det som driver oss. For å få til det trenger vi deg. 

Les mer om oss og våre muligheter her.

Konsulent i Metier