Ble en del av en tillitsbasert arbeidskultur

Det å gå fra et liv som student og over i arbeidslivet kan for noen oppleves litt nervepirrende. Noen opplever også å bli en del av et arbeidsmiljø med spisse albuer, der mange ønsker seg opp og frem. Men det finnes organisasjoner hvor det er rom for at alle har muligheter til å gjøre seg sett. Hvis forholdene er lagt til rette for det vil overgangen til et liv som konsulent by på personlig og faglig vekst. Da trengs et arbeidsmiljø hvor alle jobber sammen mot mål, og hvor alle opplever at de har en stor verdi på veien.

Metier Digital åpnet i 2022 opp for å ansette nyutdannede via vårt Graduate Program. Silje Bostad var først ut til å bli ansatt i divisjonen via dette. Vi lurer på hva hun synes om programmet, hvordan det er å jobbe som Graduate i Digital, og om hun kanskje har noen råd til de som er ferdig med studiene i år og er på vei ut i arbeidslivet nå.

Silje har en bachelor i entreprenørskap og økonomi fra Handelsskolen BI, studium i utviklingsstudier fra OsloMet, og en master i organisasjon, ledelse og arbeid fra Universitetet i Oslo. Hun har en stor interesse for interiør, og bruker mye av fritiden sin på å finne gode, funksjonelle og estetiske løsninger hjemme.

- Jeg har også et ønske om å bli glad i å trene, men foreløpig har jeg ikke helt lykkes med det, ler hun.

Fortell litt om studietiden din. Hvordan opplevde du å være student, og var det noe som fenget ekstra mye?

- Jeg elsket å være student da jeg tok bacheloren min, og jeg likte godt å bo og studere sammen med venner. Det var en veldig fin periode av livet mitt som jeg setter veldig pris på. Dessverre ble masterløpet preget av pandemien. Det satte en stopper for mye av det sosiale. Heldigvis var masterprogrammet givende og interessant. Jeg hadde blant annet et fag som introduserte meg or konsulentlivet. Jeg og min gruppe jobbet med oppdrag fra en norsk organisasjon. Det var utrolig spennende å få være med på den prosessen og få et innblikk i hva arbeidslivet hadde å by på.

Er du nysgjerrig på vårt Graduate Program? Les mer her.

Mange organisasjoner har løp for nyutdannede, og du hadde mye å velge mellom da du søkte deg inn i arbeidslivet. Hvorfor valgte du vårt Graduate Program?

- Jeg leste om Graduate-programmet på nettsidene, og et intervju med divisjonsdirektøren i Metier Digital som handlet om ledelsesstilen i divisjonen. Det gjorde at jeg fikk et godt inntrykk av Metier. Jeg så at organisasjonen verdsatte trivsel og mestring blant sine ansatte. Det fikk jeg bekreftet da jeg var på intervju. Det var åpne og hyggelige mennesker som møtte meg, og det var klart at de ønsket å gå veien sammen med meg for å hjelpe meg å finne riktig retning i konsulentlivet.

Hvordan opplever du det faglige og sosiale innholdet?

- Det er utrolig mange dyktige mennesker her. Hvis man trenger hjelp med noe får man alltid støtte og råd.

Det legges også stor vekt på egenutvikling, og gjennom Metier har vi mulighet til å ta mange lærerike kurs. Som en del av Graduate-programmet skal vi blant annet få sertifisering i PRINCE2 og innen Agile/Smidig.

De unge konsulentene i Metier blir også en del av Young Professionals. Det er en gruppe for faglig og sosial utvikling, med flere samlinger hver måned. Ellers er det mye sosial som skjer i hver avdeling og for hele selskapet. Blant annet fellesturer, sommerfest, julebord og afterwork, i tillegg til aktivitet-, sport- og treningsgrupper som man kan delta på.

Les også: Hvordan er det å være ung i Metier?

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

- Arbeidsdagen starter med enten møter, kurs, tilbudsskriving eller andre oppgaver. Klokken 11 spiser vi lunsj og etter det har vi som regel quiz. Rundt klokken 14 har vi unge ofte en liten pause før vi jobber videre, og drar hjem rundt 16/17. Det går også så klart litt tid til å snakke mellom slagene, og vi har blitt godt kjent – både blant oss i Graduate-løpet og innad på Digital. Derfor liker jeg best å tilbringe arbeidsdagene mine på kontoret, selv om vi har fleksibel arbeidstid og mulighet for hjemmekontor.

Jeg blir dratt med i mye spennende og lærerikt. Blant annet det å sette sammen tilbud med team og løsningsforslag på oppdrag Metier Digital sikter seg inn på. Det har gitt meg god innsikt i de oppdragene vi er med i, og hvilke muligheter jeg selv har med tanke på hva jeg har lyst til å gjøre fremover. Jeg har blitt veldig godt kjent med mine kolleger på tvers av avdelinger. Så jeg har ganske raskt fått en tilhørighet i Metier.

Hva har overrasket deg mest med hensyn til hva du forventet som konsulent?

- Hvor mye vi støtter hverandre og roser hverandres prestasjoner. Jeg har hørt av andre at det kan være litt spisse albuer i konsulentverden. Sånn er det ikke i Metier. Vi nyutdannede skal følge en med mer erfaring ute i oppdrag og får dermed varierte og givende arbeidsoppgaver.

Jeg var nok litt spent og kanskje nervøs på arbeidslivet da jeg var student. Nå føler jeg meg veldig heldig som jobber i Metier. Grunnen til det, og det jeg nå synes er det beste med Metier, er kollegene mine. Vi er en god miks både sosialt og faglig, og jeg har en avdelingsleder, personalleder, oppdragsleder, mentor og fadder som på hver sin måte bidrar til at jeg skal trives og lykkes.

Er det noe du setter ekstra stor pris på ved Metier?

- Ledelsen og hvor stort fokus det er på å ha god balanse mellom sosialt arbeids- og privatliv i tillegg til det faglige og profesjonelle på jobb. Dette er ikke noe som bare står skrevet på hjemmesiden. Det er en reell del av praksisen i Metier. Vi ansatte skal ha en hverdag vi trives i, og det synes jeg er viktig når jobb utgjør så mange timer av livet.

I tillegg har jeg tenkt mye over at CEO Halvard S. Kilde trekker frem oss unge og vår verdi i Metier på så å si alle fellesarrangementer. Det setter jeg stor pris på. Da føler man seg viktig og på rett sted selv med mindre relevant arbeidserfaring.

Har du noen råd til de som kommer fra skolebenken og skal ut i arbeidslivet?

- Still masse spørsmål. Det viser bare at du er interessert og engasjert. Det er for eksempel mange forkortelser og «stammespråk» som blir brukt på autopilot av de som har jobbet lenge i selskapet. Det å spørre om ting du ikke forstår er bare bra, og kollegene dine har godt av å bli minnet på at ikke alle skjønner hva du snakker om.

Bli kjent med kollegene dine. Da vil du raskere kjenne på en tilhørighet i selskapet. Etterhvert vil du også få en oversikt over hvem du kan gå til for å få hjelp innen forskjellige felt. Det å vite hvem som sitter på ulik kompetanse og kunnskap kan være tidsbesparende i nye problemstillinger.

Bli en del av et selskap med en organisasjonskultur som passer deg og dine behov. Alle organisasjoner har sine normer og rutiner, og det kan for eksempel være nyttig å vite hvordan selskapet ser på teamarbeid vs. selvstendig arbeid.

Bli med i vårt Graduate Program

Hvert år ansetter vi yngre, nyutdannede talenter for oppstart i vårt Graduate Program i våre divisjoner Management Consulting og Digital. Gjennom to år vil du bli godt kjent med tilværelsen som konsulent. Du vil også få inngående innsikt i de verdiene vi skaper innenfor digitalisering, på veien mot det grønne skiftet, og i store prosjekter som former samfunnet vårt.

Les mer om programmet her.

Konsulent i Metier